On gün boyunca süren temel faaliyetler hem farkındalık yaratma hem de deneyimleyerek öğrenme çerçevesinde tanımlanmıştır. Bu doğrultuda saha gezisi, sosyal medya kullanımı, genç gönüllük ağının oluşturulmasına yönelik atölye çalışması, Kadifekale’nin temizlenmesi, Smyrna Tiyatro ve Smyrna Agora’da arkeolojik çalışmalara katkı sunulması, restorasyon çalışmalarının yerinde incelenmesi ve yeniden işlevlendirilen yapıların incelenmesi, ICOMOS ICLAFI 2022 toplantılarına katılım gösterilmesi ve somut olmayan kültürel miras unsurlarına yönelik diyalog geliştirme ve video üretme çalışmalarını içerecektir.
İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı tarafından koordine edilecek olan projenin partnerleri arasında TARKEM, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanlığı ve ICOMOS ICLAFI yer almaktadır. Ayrıca, UNESCO Türkiye Millî Komisyonunun da partner kurumlar arasında yer almasına yönelik görüşmeler sürdürülmektedir. Proje aktivitelerinin İzmir Tarihi Liman Kenti Alan Başkanlığı ve partner kurum uzmanları tarafından yürütülmesi ve genç gönüllülerin İzmir’e ulaşım bedeli dışında tüm proje maliyetlerinin partner kurumlar tarafından karşılanması planlanmaktadır.
Gelinen aşamada, meslek disiplinleri, başvurulan ülkeler ve yaş gruplarına göre Alan Başkanlığı tarafından ön değerlendirme yapılmış olup, sürecin ilerleyişine dair gönüllü adaylarıyla iletişim kurulmaktadır.